Het bijenhotel

Bijen kunnen in een gifvrije tuin bijdragen aan het biologisch evenwicht van de tuin. Er is echter een groot probleem voor de alleen levende (solitaire) bijen en wespen. In onze nette, overal aangeharkte tuinen zijn geen rommelhokjes en gaatjes meer te vinden voor de bijen en wespen. Er staat geen enkel hol sprietje of takje langer dan een deel van het seizoen overeind. Ook vermolmd hout blijft nergens lang liggen. Maar door onze opruimwoede ruimen we ook alle nestgelegenheden voor deze kleine dieren op. In het filmpje "Bouw mee met de bij" (http://www.een.be/programmas/dieren-in-nesten/bouw-mee-voor-de-bij) kan je zien dat het niet goed gaat met de alleen levende bij. Maar de film laat ook zien hoe je in je eigen tuin een mooi 5 sterrenhotel voor de solitaire bijtjes kan maken, waardoor de tuin een goede plek wordt voor de bijen om te leven.

De kids van het derde en vierde leerjaar maakten als 'bezige bijen' een B&B'ijenparcs' in de notelaar, al bekend in de buurlanden en dikwijls volboekt, een bloeiende bijenzaak, zouden wij zo zeggen zo!

De moestuin

De leerlingen planten verschillende groenten in de moestuin. Deze groenten kunnen dan gebruikt worden om bijvoorbeeld soep van te maken.